Zámek Lešná – Skleněné ozdoby a betlémy

Pořadatel: Muzeum regiomu Valašsko, příspěvková organizace

Místo konání: zámek Lešná u Valašského  Meziříčí

Termín konání: 15.11. – 14.12.2014

Čas konání:  ÚT – NE   9 – 16 hodin

Vstupné: http://www.muzeumvalassko.cz/objekty/zamek-lesna/#vstupne

 

Vánoční atmosféra zavládne v prostorách zámku Lešná u Valašského Meziříčí díky výstavě skleněných ozdob IRISA, která potrvá od 15. 11. do 14. 12. 2014. Návštěvníci tak mohou přijít v těchto dnech obdivovat nejen historické komnaty zámku, ale i kouzlo pravých skleněných vánočních ozdob. Již 60 let vyrábějí tyto ozdoby zruční pracovníci vsetínského družstva IRISA. Otevírací doba zámku Lešná je během vánoční výstavy denně mimo pondělí od 9 do 16 hodin. Ve stejnou dobu bude probíhat i vánoční výstava betlémů.

Plejáda ozdob vystavovaných v předvánočním čase v zámku Lešná u Valašského Meziříčí bude přehlídkou různých technik ručního zdobení – malování štětcem, perem či využití sítotisku. Na výstavě budou k vidění i takzvané vakuovky. Tyto ozdoby zdobené speciální technologií vakuového pokovování vyrábí družstvo IRISA jako jediné v České republice. Expozice návštěvníkům představí jak klasicky malované ozdoby, tak módní kousky, zdobené novými technikami a materiály.

„Na výstavu jsme přichystali okolo 5 000 ks vánočních ozdob, které by měly zdobit 17 vánočních stromů napříč prostorami zámku. Mezi ozdobami nebude chybět ani vítězná ozdoba, z kolekce Gold Time, za kterou jsme byli oceněni v soutěži Inovace VD 2014,“ přibližuje výstavu Lada Jelínková z družstva Irisa.

Kromě tradiční barevné kombinace zlatých a červených tónů se mohou návštěvníci těšit na stromeček nazdobený módní barvou letošních vánoc – růžovou všech odstínů. Milovníci jemných zimních tónů budou moci zase obdivovat čistotu bíle a eleganci stříbrně nazdobených stromků. Zastoupení na výstavě najdou i barvy přírody, vedle odstínů oranžové a hnědé budou vynikat kombinace zelenomodrých vánočních ozdob.

Výstava nabídne inspiraci pro zdobení vánočního stromečku u nás i v cizině. Tradiční české Vánoce tak doplní exponáty vyvážené do zahraničí. Návštěvníci si budou moci například prohlédnout, jak se zdobí vánoční stromeček v Americe. Další informace naleznou zájemci zde: http://www.muzeumvalassko.cz/vystavy/sklenene-ozdoby-irisa/

SKLENĚNÉ-OZDOBY-A-BETLÉMY_WEB