Zámek Kinských oslaví sto let od narození Jaroslavy Hýžové

Pořadatel: Muzeum regionu Valašsko, příspěvková organizace

Místo konání: zámek Kinských ve Valašském Meziříčí

Termín konání: 21. 2. 2015

Čas konání: 14–17 hodin

Vstupné: dospělí 40 Kč, děti od 3 do 15 let 20 Kč

Ctitelé obrazů s valašskou tématikou, pamětníci i všichni zájemci jsou 21. února 2015

od dvou do pěti hodin odpoledne zváni do zámku Kinských na akci s názvem Valašské inspirace malířkou Jaroslavou Hýžovou. Zavzpomínají zde na významnou regionální malířku, která by v tento den oslavila své sté narozeniny.

Na programu bude prohlídka malířčiných děl, workshop Modré malování, kde si mohou návštěvníci vyzkoušet malovat přímo na malířských stojanech uprostřed výstavy, v neposlední řadě pak i promítání biografického filmu Hořící pták z roku 1976. Ten se bude promítat od půl čtvrté v rámci pořadu s vystoupením folklorních souborů Ovečky a Malá Jasénka.

„Zveme návštěvníky, aby si přišli připomenout malířku Jaroslavu Hýžovou, která se od 40. let významně podílela na kulturních akcích v našem regionu. Ať už se jednalo o divadlo, výstavy či uměleckou výzdobu veřejných prostor. Sami si také budou moci v dílnách umístěných přímo ve výstavě vyzkoušet malířčinu techniku z tzv. modrého období. Kromě toho se zde mohou zájemci vžít do řezbáře nebo vyzkoušet košíkářské řemeslo, pozvala tisková mluvčí muzea.“

Na realizaci akce se podílí vnučka malířky Martina Trefilová. Jedná se o doprovodnou akci k výstavě Jaroslava Hýžová – malba, která potrvá do 8. března 2015. K této výstavě také pracovníci zámku připravili pro školy, školky a další dětské kolektivy lektorský program Valašská krajina.

 Oslavy_Hyzova_Modre_malovani-1

 

 

 

Více informací naleznou zájemci zde: www.muzeumvalassko.cz