Zámek Kinských ve Valašském Meziříčí vystaví hmyz

Vernisáž výstavy s názvem Společenský život hmyzu nabídne ve čtvrtek zámek Kinských ve Valašském Meziříčí. Výstava potrvá do konce května.

Výstavu uspořádalo Muzeum regionu Valašsko ve spolupráci s Muzeem Vysočiny Jihlava a Českým svazem včelařů. Vernisáž se uskuteční v 17:00. Výděleční lidé zaplatí za vstupné 40 korun, nevýděleční polovinu. Na své si přijdou obdivovatelé silničních sítí, promyšlených měst a píle mravenců, včel, čmeláků, ale i švábů a mnoha jiných druhů.

Příchozí uvidí makrofotografie předních českých i zahraničních umělců, modely mraveniště a termitiště nebo práci hmyzu při jeho denní rutině v insektáriích.

Z živých exemplářů bude k vidění strašilka ďábelská, šváb velkokřídlý nebo pakobylka. Zprostředkujeme návštěvníkům nahlédnutí do dokonalého mikrosvěta. Dozví se, jak termiti pěstují houby, mravenci pasou vešky, nebo o čem si tancem povídají včely. Víme, že v těchto hmyzích říších žijí královny, dělníci a vojáci. U těchto živočichů se objevují i ryze lidské neduhy jako stres, domácí násilí nebo různé závislosti. Někteří jedinci bojují i s otroctvím.

szh_Vcely_WEB