Beskydy domov velkých šelem

Do zdejšího muzea zavítá putovní výstava představující život medvěda, rysa a vlka v Beskydech. Vernisáž proběhne ve čtvrtek 4. března v 17 hodin. Uvede ji František Šulgan ze Správy CHKO Beskydy. Výstavu, která potrvá do 6. června, doplňuje hravá interaktivní expozice „Savci“ z dílny ostravského Klubu Ámos.
Výstava představuje Chráněnou krajinnou oblast Beskydy jako evropsky významnou lokalitu. Je to jediné pohoří v České republice, kde se přirozeně vyskytují velké šelmy jako je rys, vlk a medvěd. Kromě panelů s texty a fotografiemi zde najdete i odlitky stop a další exponáty, které dokreslují život těchto zvířat.
Velké šelmy byly v minulých obdobích v Beskydech zcela vyhubeny. Zvýšila se však jejich populace na Slovensku, v Západních Karpatech a tím došlo k obnovení jejich výskytu i u nás. V současné době můžete potkat rysa ostrovida v Moravskoslezských Beskydech, Vsetínských vrších i v Javornících a několik medvědů hnědých se pohybuje na území CHKO Beskydy. Vlky se vám může podařit zahlédnout v severovýchodní části Beskyd, kde trvale žijí a téměř každoročně vyvádějí mláďata.
Převážná část výstavy obsahuje podrobné informace o životě rysů, vlků a medvědů, jejich rozšíření, pobytových znacích v terénu, jejich ochraně i vztazích s člověkem. Najdete zde informace z České republiky, ze Slovenska i z pohledu Evropské unie.
Výstavu připravila základní organizace Českého svazu ochránců přírody Radhošť z Rožnova pod Radhoštěm, ve spolupráci se Správou CHKO Beskydy a je doplněna cyklem přednášek pro děti, mládež i širokou veřejnost.
Děti se mohou těšit také na interaktivní část výstavy, kde budou hravou formou poznávat naše i cizokrajné savce. Tuto část expozice připravil Klub Ámos z ostravského Centra pro rodinu a sociální péči.

Plakat A3_CHKO_Beskydy -šelmy