Hvězdárna připravila v měsíci říjnu celou řadu akcí.

Valašské Meziříčí – V měsíci říjnu se mohou návštěvníci meziříčské hvězdárny těšit na několik zajímavých akcí. Přednáška s názvem Vlivy Slunce na člověka a společnost bude vyprávět o příčinách a souvislostech mezi sluneční činností a děním na Zemi. Přednášet bude Jiří Srba. Pro pozorovatele Slunce je připraven seminář v rámci projektu Se Sluncem společně. Na programu jsou i astronomická pozorování pro veřejnost.

1) Astronomická pozorování pro veřejnost:
PONDĚLÍ  ÚTERÝ  STŘEDA  ČTVRTEK  PÁTEK
(kromě pondělí 28. října) v 19:00 hodin (od 29. října v 18:00 hodin).
Program pozorování:
Měsíc – ve druhé dekádě října
Hvězdy a vícenásobné hvězdné systémy – po celý měsíc
Hvězdokupy, mlhoviny, galaxie – neruší-li příliš svým svitem Měsíc

2) Přednáška pro veřejnost:
Středa 16. října 2013 v 18:00 hodin
VLIVY SLUNCE NA ČLOVĚKA A SPOLEČNOST
Slunce je pro život na Zemi nepostradatelné. Různými způsoby ovlivňuje člověka – jedince i lidskou společnost. O příčinách a souvislostech mezi sluneční činností a děním na Zemi toho stále ještě mnoho nevíme. V posledních letech však byla na oběžnou dráhu kolem Země vypuštěna řada družic, které nám pomáhají některé souvislosti odhalit. A jsou to souvislosti mnohdy nečekané…Doplněno počítačovou prezentací s bohatým obrazovým materiálem. Přednáší Jiří Srba, odborný pracovník Hvězdárny Valašské Meziříčí. Akci pořádá Valašská astronomická společnost ve spolupráci s Hvězdárnou Valašské Meziříčí.

3) Seminář pro pozorovatele Slunce:
Hvězdárna Valašské Meziříčí, p. o. a Krajská hvězdárna v Žilině pořádají ve dnech 4. až 6. října 2013 1. ČESKO-SLOVENSKÉ SETKÁNÍ POZOROVATELŮ SLUNCE. Seminář se koná v rámci projektu Se Sluncem společně; cílem je obnovení tradice společných setkání pozorovatelů Slunce z obou stran hranice. Projekt je spolufinancován z Fondu Mikroprojektů Operačního programu příhraniční spolupráce Slovenská republika – Česká republika 2007-2013. Podrobnější informace včetně programu jsou k dispozici na http://www.astrovm.cz.

4) Zajímavosti:
Konec letního času
Letní čas skončí v neděli 27. října 2013, kdy se ve 3:00 SELČ (středoevropského letního času) posunou hodiny na 2:00 SEČ (středoevropského času), tedy o jednu hodinu zpět. Noc tak bude právě o jednu hodinu delší

Hvězdárna ve Valašském Meziříčí. Foto: archiv hvězdárny., 240x160, 12.28 KB